КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСИХИЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ ШИЗОФРЕНИЯ?

Шизофренията е психично заболяване, което се появява обикновено в края на юношеството или в началото на младежка възраст, въпреки че е възможно да се отключи по всяко време от живота на човек. Шизофренията засяга начина по който хората мислят, техните действия и начина по който виждат света. Хората с това заболяване имат изменено възприятие за реалността, често дори губят връзка с нея. Възможно е да виждат и чуват неща, които не съществуват, да говорят странно и объркано, да мислят, че другите се опитват да им навредят или да имат чувството, че постоянно ги наблюдават.

Страдащите от шизофрения може да чуват гласове, да са убедени, че някой им „поставя“ мисли в главата и/или чете мислите им, контролира ума им или крои заговор срещу тях. В определени случаи те могат да стоят с часове неподвижни, без да говорят. В други може да изглеждат добре, докато не започнат да обясняват какво наистина мислят. Има различни видове на това заболяване.

Размиването между реалност и фантазия, дори да е съпроводено с вътрешна борба, води до трудности в ежедневието, в резултат на което  хората се отдръпват и изолират от околния свят.

Симптоми

Симптомите се разделят на три основни категории –  позитивни, негативни и когнитивни симптоми.

Позитивни симптоми

Позитивните симптоми включват психотично поведение и често са придружени със загуба на реалността. Такива са:

* халюцинации – неща които човек чува, вижда, помирисва или усеща. Гласовите халюцинации са най– често срещания вид при шизофренията. Гласовете може да диктуват поведението на болния, да му заповядват, да го предупредят за опасност. При зрителните халюцинации човек вижда обекти, които не са там. Обонятелните включват усещане за несъществуваща в момента миризма. При тактилните усещането е като при докосване от пръсти или полазване от насекоми.

* делюзии/налудности – това са фалшиви вярвания. Страдащите от шизофрения поддържат тези вярвания, дори когато другите ги опровергават. Делюзиите обикновено изглеждат странни за здравите хора, например – могат да вярват, че някой контролира поведението им чрез магнитно поле, че хората от телевизията им отправят специални послания, понякога вярват, че са някой друг, може да имат налудности, че някой се опитва да ги отрови, преследва ги или настройва хората срещу тях.

* разстройство на мисленето – това е необичайно или дисфункционално мислене. Болните имат проблем при организиране на мислите и свързването им логически. Могат да говорят тенденциозно, трудно разбираемо. Възможно е също така да се получава блокаж на мисленето и човекът да прекъсне говоренето си внезапно, по средата на мисълта. В тези моменти, те смятат, че „някой краде мисли“ от главата им. Често се стига до използване на думи без значение – неологизми.

* разстройство на движението – при него хората могат да повтарят едни и същи движения отново и отново. В други случай се стига до липса на всякакви движения (кататония).

Негативни симптоми

Негативните симптоми се асоциират с нарушения в емоционалната и поведенческата сфера. Те са трудни за разпознаване и често се бъркат с депресия. Най – характерни са:

* плосък афект – липса мимика, гласът е бавен и монотонен;

* липса на удоволствие от живота;

* невъзможност за започване и поддържане на планирана дейност;

* липса на желание за разговор;

* загуба на интереси и ентусиазъм.

Когнитивни симптоми

Както негативните симптоми, когнитивните са трудно разпознаваеми.

* нарушения на способността да се разбира информацията и да се използва за вземане на решение;

* проблеми в концентрацията и вниманието;

* проблеми с оперативната памет.

При правилно лечение, включващо медикаментозна терапия, психотерапия и подкрепа от близките, хората страдащи от шизофрения могат да контролират своята болест и да водят нормален живот. Ако симптомите бъдат забелязани и лекувани при първия епизод има голяма вероятност повече никога да не се повторят.

Мария Атанасова

Един коментар към “КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСИХИЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ ШИЗОФРЕНИЯ?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *