Хранителни разстройства

Хранителните разстройства се отличават със сериозно емоционално, физическо и поведенческо пристрастяване, относно теглото и храната. Те засягат и двата пола, но около 90% от страдащите са жени в юношеска и младежка възраст.
Причините за развиването на хранителни разстройства са комплексни и зависят от самия индивид. Най– често те са:
* генетични– установено е, че има разлика в мозъчната активност при здрави и болни жени;
* социални- наложените от съвременното общество идеали за красота, заниманието с определен спорт (гимнастика, балет), неприемане от другите и т.н.;
* емоционални – емоционална липса или пренапрежение, нещастна любов, невъзможност да се изразят собствените емоции и др.;
* психологични – нежеланието на момичето да се превърне в жена и стремежът му да запази тялото си детско и др.
Основните видове хранителни разстройства са три.

Анорексия невроза ( или само анорексия)
Страдащите от анорексия спират да се хранят нормално, приемат ограничени порции от определен вид храна. Те са убедени, че са с наднормено тегло и често имат илюзорни образи за себе си в огледалото (виждат се дебели, въпреки че са прекалено слаби). Проявяват свръх усилия да контролират теглото си, което значително засяга тяхното здраве и различните сфери на живота. Поради ужасяващият страх от напълняване, те използват всякакви методи за поддържане на ниско тегло – продължителни упражнения, очистителни средства, повръщане.

Булимия невроза ( или само булимия)
Булимията се характеризира с епизоди на преяждане с огромно количество храна, последвани от епизоди на очистване от храната, чрез повръщане, злоупотреба с очистителни и деуритици, клизми и тежки физически упражнения. Тъй като булимиците преяждат и се очистват тайно и поддържат нормално или около нормалното тегло, те могат да крият проблема си с години.
Преяждане
При този вид разстройство са характерни повтарящи се епизоди на преяждане, които се случват най– малко един път на месец. Храната, която се приема е в огромно количество, спрямо здравите индивиди за същия период от време. Видът на храната тук не е от значение, а само количеството ѝ. Страдащите от този вид разстройство се чувстват засрамени и смутени от своя проблем и често се опитват да го прикрият и да го пазят в тайна. След епизод на преяждане се чувстват депресирани и се срамуват от себе си.

Орторексия
Орторексията е описана за първи път от д-р Стивън Братмън от Колорадо през 1997г. в книгата му «Пристрастени към здравословната храна». Терминът идва от гръцката дума orthos „правилен, верен” и orexis „апетит”. Все още не е официално призната за хранително разстройство.
Характеризира се с обсебваща идея за здравословно хранене или по- точно това, което страдащия реши, че е здравословно за него.
Докато другите ХР започват обикновено в младежка възраст, орторексията се проявява главно при хора в по- напреднала възраст.
Отношението към храната тук отразява:
Жизнената реалност, например: Аз съм в постоянен контрол в средата и от там го прехвърлям и към храната;
Точно обратно на житейските обстоятелства, например: Не мога да контролирам средата, но мога да контролирам храната.

Към хранителните разстройства не бива да се отнасяме небрежно, те се диагностицират и лекуват както всички останали медицински заболявания, защото могат да причинят сериозни здравословни проблеми, а също така те са с най – висок процент на смъртност от всички психични заболявания.
Лечението е препоръчително да включва, както индивидуална, така и групова психотерапия.

автор: Мария Атанасова

Един коментар към “Хранителни разстройства”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *