За марихуаната

Какво е марихуана (marijuana)?

Марихуана всъщност е общ термин за всички дроги, които се приготвят от растението коноп Cannabis Sativa, което произлиза от Индокитай, но може да бъде отглеждано във всички страни с умерен или тропически климат.

В марихуаната са открити повече от 500 химични вещества включително и около 60 химични съединения наречени канабиноиди, влияещи върху човешката психика. Главната психоактивна съставка, обаче е делта-9-тетрахидроканабинолът (THC). От количеството ТНС се определя силата на въздействие (от 0% до 20%, дори 28%).

Марихуаната (marijuana) се приготвя от изсушените женски съцветия на растението, като често минава през допълнителна обработка. Марихуаната е предназначена за пушене. Обичайните жаргонни думи, които се използват за марихуаната на английски са pot, joint, grass, weed, herb, bud, на български се използват и билчица, джей, Мери Джейн, сас, стъф, киф, жожоба, джинджифил, слама, чайче, индийско сено и др. В зависимост от сорта и начина на отглеждане или допълнителната обработка цветът може да е зелен, жълтеникав, сив, лилав.

Ганджата (ganja , dagga, kif) се приготвя само от цветовете и има няколко пъти по-високо съдържание на THC.

Хашишът (hashish, hasheesh, hash), наричан още харас (charas), e смола, извлечена от цветовете и листата на растението. Представлява кафява, зелена или дори черна ронлива смес от смола и растителни остатъци.

Канабисовото масло (hash oil, honey oil) се получава, като се извличат канабиноидите от марухуаната, ганджата, хашиша, чрез определен органичен разтворител.

Смята се, че всъщност канабиноидите, които се свързват с определени центрове в мозъка, забавят въздействието на ТНС. Именно масовото им извличане за получаване на по – елитарното и скъпо канабисово масло води до влошаване на качествата на другите продукти придобивани от Cannabis Sativa.

Как марихуаната въздейства на мозъка?

Краткосрочни последици

При пушенето на марихуана, психоактивната съставка (химично вещество) ТНС бързо преминава от белите дробове в кръвообръщението. Кръвта пренася химичните вещества до мозъка и другите органи в тялото. ТНС се абсорбира много по-бавно, когато човек го дъвче или пие.

ТНС въздейства на специфични мозъчни рецептори, които обикновено реагират на  ТНС – подобни естествени химикали. Тези естествени химикали играят съществена роля за нормалното развитие и функциониране на мозъка.

Марихуаната активира участъци от мозъка, които съдържат много от тези рецептори. Това причинява особеното състояние „the high“,  в което изпадат хората когато пушат. Други ефекти са:

* промяна в сетивата (например звуците се възприемат като по силни);

* промяна в усещането за време;

* промени в настроението;

* забавени движения;

* проблеми в мисленето и вземането на решения;

* понижена памет.

Дългосрочни последици

Марихуаната засяга развитието на мозъка. Когато използването ѝ започне в тийнейджърска възраст, това може да доведе до ограничаване на мисленето, понижаване на памет и обучителни възможности, както и негативно да повлияе върху изграждането на мозъчни връзки между областите отговарящи за тези функции.

Тези ефекти могат да продължат дълго време и дори завинаги.

Последните изследвания в тази област сочат, че хората започващи да пушат марихуана в тийнейджърските си години, губят средно по осем пункта от своето първоначално IQ. Тези способности никога не се възстановяват напълно, дори ако употребата бъде спряна.

Води ли употребата на марихуана до психични проблеми?

Пушенето на трева, често се възприема като безвредно, но наистина ли е така­?

Връзката между използването на марихуана и психичното здраве е проблем, който провокира все по-широка обществена дискусия, и е тема на редица психологични и неврологични изследвания напоследък. Последните проучвания в тази област показват, че марихуаната засяга мозъчната химия толкова сериозно, че може да се отключи шизофрения. Доказано е, че може да причини генетични абнормалности, свързани с психични заболявания, които засягат всеки един на 100 човека употребяващи марихуана. Отдавна е известно, че тревата предизвиква халюцинации и делюзии, подобни на шизофренните.

Предполага се, че предизвиканите психотични състояния при продължителна употреба (особено при тийнейджъри) се дължат на психоактивното вещество тетрахидроканабинол, което засяга химичните вещества пренасящи информация от неврон до неврон. Нарушаването на химичният баланс на мозъка води до загуба на памет, тревожност и др.

Наскоро, японски екип изследва генно– контролиращите рецептори в мозъка, които реагират на марихуана. Изследвани са 121 шизофреници и също толкова здрави мъже и жени. Установено е, че при шизофрениците се наблюдават различни аномалии именно в тези рецептори. Това доказва, че употребата на марихуана прави хората податливи към отключване на шизофрения.

Друго скорошно изследване в Университетската болница в Осло, показва че прекомерната употреба на марихуана в младежка възраст провокира развитието на биполярно разстройство, особено при хора, които са в уязвимо състояние.

При вече диагностицирани с биполярно разстройство, употребата е особено опасна, тъй като канабиса има свойството да усилва моментното състояние. Наблюдава се както повдигане на настроението и усилване на манийните симптоми при едни пациенти, така и засилване на депресивните при други.

Марихуаната е най– употребяваната субстанция сред младежите под 18 години. Този период е особено критичен за развитието на мозъка, на физиката и психиката на човек. Затова е от изключително значение тийнейджърите да бъдат информирани относно щетите, които марихуаната може да причини на все още развиващия се организъм.

Мария Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *