Ползи от груповата терапия

Нова група стартира на 29 ноември 2019!

За повече информация, тук:

https://www.facebook.com/events/409964369715168/

Когато чуете групова терапия, това може би ви звучи доста стряскащо. Достатъчно неловко е да споделяш проблемите си с един непознат, а що се отнася до група непознати, това изглежда още по- плашещо. Всъщност груповата терапия работи много мощно и може да ви донесе редица ползи в процесите на опознаване на себе си, решаване на проблемите, и това с което се борите.

Основните терапевтични (лекуващи) фактори на груповата терапия са описани от Ървин Ялом в класическия му труд „Теория и практика на груповата психотерапия“ (Theory and Practice of Group Psychotherapy, 1995.) и включват единадесет„основни агенти на промяната:

1.Вдъхване на надежда. Много хора идват на терапия с усещането, че са в задънена улица, че обстоятелствата и ситуациите в живота са им дошли в повече. Чувстват се сякаш каквото и да направят, всичко се повтаря отново и отново. В групата има членове, които са на различни фази от терапевтичния си процес и емоционалното си израстване. Когато видят хора борещи се или вече преборили се с подобни проблеми, това дава надежда и вдъхновява другите, че и те могат да се справят. ( „Ако той може да се справи и аз мога!“)

 2.  Универсалност. Въпреки, че всеки човек е уникален, има преживявания, които са универсални за всички. Например, ако някой се срамува, не се смята за достатъчно добър и разбере, че и друг се чувства по този начин, може да се отпусне. Това, че и друг (други) преминава през същите преживявания, му дава подкрепа, кара го да не се чувства толкова изолиран, различен или неадекватен, и му помага да се свърже с другите.

 3. Даване на информация. В групата се споделя информация по важни за участниците въпроси и теми, както помежду си, така и от водещия (водещите) на групата. Това води до обогатяване, ново научаване и по- добро разбиране.

 4. Алтруизъм. Възможността да помагат на другите членове в групата (не само да получават помощ), може значително да повиши самооценката и чувството за собствена значимост, особено при хората, които смятат, че нямат какво да дадат.

5. Корективна рекапитулация на първичната семейна група (рожденото семейство). По един или друг начин групата напомня за семейството. Чрез групата всеки може да изследва опита си от детството, който е свързан по някакъв начин с личността и поведението му. Групата може да се превърне в семейство, което предлага подкрепа и приемане. Чрез нея, човек може да осъзнае кои са деструктивните и нездравословни модели, усвоени в рожденото семейство и да се научи да ги избягва, и променя.

6. Развиване на социални умения. Развиването и подобряването на социалните способности е нещо, което неизменно се случва в груповата терапия. Членовете се учат и тренират как да си дават обратна връзка, да поддържат очен контакт, да общуват не- насилствено. Групата е идеално място където може да се експериментира с отношенията в защитена и сигурна среда, без страх от провал или осъждане.

7. Подражаващо поведение. Чрез подражаващо поведение, членовете могат да се научат да се справят със своите емоции по здравословен за тях начин, без да прибягват до деструктивни такива, като злоупотреба с алкохол, наркотици, секс, и т.н. В групата се демонстрират нови (различни) модели на поведение и всеки може да интегрира това, което усеща като полезно за себе си.

8. Междуличностно учене (научаване един от друг). Чрез общуването в групата, членовете имат възможността да работят върху способностите си за свързване и подобряване на връзките си. Чрез комуникацията и получаването на уважителни и не- осъждащи обратни връзки от другите членове и терапевта, всеки участник може да получи по – добро разбиране на себе си.

9. Групова кохезия (сплотеност, заедност). Нуждата от принадлежност е базова човешка нужда. Груповата терапия може да помогне на хората да се почувстват приети и оценени именно за това което са, да се усетят като част от едно по- голямо цяло, без да губят усещане за себе си.

10. Катарзис. Споделянето на чувства и преживявания, помага на хората да се освободят от болката, гнева, вината, стреса. Често се случва участниците в групата да получат внезапни прозрения, осъзнавания, (чрез взаимодействието с другите), които да внесат значителна промяна в живота им.

11. Екзистенциални фактори. В групата могат да се изследват теми свързани със смърт, изолация, загуба на смисъла на живота и други екзистенциални въпроси. Груповата терапия помага на хората да осъзнаят, че всеки е отговорен за собствения си живот, избор и поведение. Когато осъзнават фрустрацията си от реалността и ограниченията с които се сблъскват, хората могат да разчитат на подкрепата на групата, за да приемат живота си такъв, какъвто е, вместо да се опитват да избягат от проблемите.

Според избраният формат, груповата терапия може да бъде с различна периодичност и времетраене, също така може да бъде от отворен тип – могат да се включват нови членове, или затворен тип – групата започва и затваря (завършва) с едни и същи членове. Броят на членовете на групата, също може да бъде различен, според зададените цели, като се включват не по- малко от от 4 до 12 (в някои случаи 16) участници.

С времето в групата се създава доверие, тя се превръща в безопасно и сигурно пространство за членовете. Тук и сега те могат да изразяват себе си и своите емоции, без страх, че ще бъдат осъдени, отхвърлени или критикувани. Могат да експериментират с нови поведения, да се учат да разрешават конфликти (вътрешни и с другите). Груповият процес работи за всички членове в групата  и дори хората, които не желаят да бъдат в центъра на вниманието, или имат трудности със споделянето, получават осъзнавания и работят за себе си, чрез взаимодействието и опита на другите членове.

Разбира се, възможно е груповата терапия да не пасне добре на всеки човек, но ако мислите, че за вас би било полезно да се включите в група, можете да се свържете с мен, като попълните формата по – долу, на email: mariyapsy@gmail.com или на тел. 0888 309 719.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *