Да продължиш напред, след болезнена раздяла

да продължиш

Да продължиш напред е объркващо, трудно, красиво и смело – всичко това

Автор: Naomi Boshari

Мислех, че досега ще е преодоляно.

Мислех, че вече трябваше да е далечен спомен, към който мога да погледна назад с неутрално приемане. Мислех, че ще съм се „върнала в играта“, готова да срещна някой нов, да се влюбя отново.

Но вместо това, аз съм тук, пишейки за теб. Вместо това прекарвам нощите, преживявайки отново нашата връзка, връщам се отново в главата си, мисля как всичко се обърка.

Аз продължавам (наистина), но не осъзнавах, че такова ще бъде продължаването напред.

Продължаването е да отиваш на фитнес всеки ден в 7 сутринта. То е да се измъкнеш от леглото и да се намъкнеш в анцунга, да си пуснеш в слушалките най-гаднярската музика с която да тренираш.

Продължаването е да плачеш докато заспиш в петък вечер.

Продължаването е да излезеш с приятели. То е да се смееш и да разказваш, разказвани истории и да се свържеш с други хора – то е припомняне на живота ми преди теб.

Продължаването е да се прибереш се вкъщи, пийнала твърде много чашки с вино, чудейки се какво ли правиш. Продължаването е да пратиш съобщение в 2 през нощта. Продължаването е да се събудиш на следващата сутрин – по дяволите, какво изпратих?

Продължаването е да се извиниш. Отново и отново. За нещата, които аз направих, за нещата, които ти направи. Продължаването е да разбереш защо са се отнасяли с теб по този начин, защо си реагирала толкова лошо, и защо и как цялото нещо се е разпаднало толкова бързо.

Продължаването е да си поискаш пространство. Продължаването е да искаш да продължиш да говориш така или иначе.

Продължаването е да си спомня деня в който се срещнахме. То е да виждам лицето ти, гледащо към моето, любопитно и приятелски. То е спомняне на първата ни среща. Да си спомня как ми писа следващия ден „ Не съм се чувствал така към някого от много време“. То е да си спомня себе си, усмихвайки се, мислейки без да го казвам – аз също.

Продължаването е да се ядосам отново, за деветстотен път, за всички неща, които се объркаха. То е желанието ми ти да усещаш тази болка също. Да желая да усещаш моята болка пак и пак, защото може би, ако чувстваш това, което аз чувствам, това може да помогне.

Не помага.

Продължаването е, хората в живота ти, да ти кажат да четеш Пема Кодрон. „Ще се почувстваш по-добре“. То е да ги послушаш най-накрая и да прекараш миналата нощ с книгата „Когато нещата се разпадат“ в скута си, усещайки как собствения ти живот се разпада и после отново се събира, дори и само за миг.

„Повечето от нас не приемат тези ситуации като учене. Ние автоматизирано ги мразим. Използваме всякакви начини да избягаме – всички пристрастявания произлизат от момента в който, стигнем на ръба и просто не можем да издържим да стоим там. Усещаме, че трябва да го омекотим, подплатяваме го с нещо и се пристрастяваме към каквото и да е, което изглежда ще облекчи болката“. ~ Пема Кодрон       

Продължаването е да искам да се вцепеня. То е да искам да не чувствам всички неща, които ме накара да чувствам. Всички неща, които чувствам сега, без теб.

Продължаването е да пишеш на бившия, преди този бивш и да му кажеш, че ти липсва. Продължаването е 500 стъпки назад, една напред. То е да откриеш, че твоя бивш-бивш е във нова връзка и да се чувстваш като пълна глупачка, затова че си му писала.

Продължаването е да си спомниш, че има хора които те обичат, заради теб. То е да си припомниш, че ако е било предопределено да се получи, щяло да се получи. Защото хората идват и си отиват в нашия живот с причина. И въпреки, че сега се извиняват за всичко, което се е объркало, те са имали достатъчно възможности да го поправят по време на връзката.

Продължаването е да осъзнаеш, че гледаш на всичко през розови очила. То е да осъзнаеш, че си опитвал толкова адски усилено, толкова адски дълго време и си скъсала, защото не се е получавало.

Продължаването е да осъзнаеш, че може би заслужаваш да се държат с теб малко по-добре. То е да осъзнаеш какво не искаш в една връзка. То е да осъзнаеш, че си прекрасна! Сама и като човек. Да осъзнаеш, че дори да не си готова сега да продължиш, ще го направиш.

Ще си Ок отново, скоро. Продължавала си преди – помниш ли? И болката беше също толкова лоша, по-лоша дори. И излезе накрая добре. Отново се влюби. И отново ще го направиш, и вероятно отново.

Или може би няма.

Превод: Мария Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *